niedziela, 8 września

Chłodzenie i mrożenie

Przyszłościowe metody długotrwałego przechowywania żywności idealnie się sprawdzają. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom możemy oszczędzić czas i głównie zachować wysokie walory przechowywanej długo żywności. Najzdrowszą żywnością może się wydawać ta mrożona i suszona.

Mrożenie umożliwia natomiast zachować prawidłowy naturalny kształt, zapach i inne właściwości produktów, dlatego ta metoda cieszy się największą popularnością. Komory szokowe pozwalają także w znacznym stopniu zaoszczędzić czas, bo dzięki takim komorom czas potrzebny na pełnego zamrożenia żywności jest krótszy niż w przypadku zwykłych zamrażarek, dosłownie tych przemysłowych. Metoda mrożenia szokowego polega na natychmiastowym intensywnym obniżeniu temperatury. Takie szybkie obniżenie temperatury powoduje, że można zaoszczędzić na mrożeniu, dodatkowo oszczędzamy czas, a kolejną dużą zaletą jest fakt, że oszczędzamy także przestrzeń, bo kolejne partie produktów mogą wychodzić z mrożenia szybciej. Kontenery mroźnicze stosowane profesjonalnie mają duże pojemności. Takie kontenery pozwalają przechowywać w stanie zamrożonym duże partie, wielotonowe nawet partie żywności. Urządzenia takie są jednakże bardzo drogie, zatem na prawdę bardzo często firmy rezygnują z ich zakupów, a wolą wypożyczyć je na dłużej i wtedy koszty są ograniczone. Komory chłodnicze równie chętnie i często się wypożycza, bo one także są bardzo drogie, a za te zdecydowanie najlepsze należy zapłacić na prawdę bardzo często nawet po kilkadziesiąt czy kilkaset tyś. zł. Wybór tej metody wypożyczenia dla wielu jest zatem zdecydowanie bardziej opłacalny. Wypożyczenie umożliwia również odliczyć ewidentne koszty i zapłacić mniejsze podatki, co jest dla firmy również korzystne w kontekście finansowym. Dzisiaj firmy starają się możliwie zaoszczędzić środki finansowe bez konieczności jednoczesnego pogarszania standardu działania. Jest to niezmiernie istotne zwłaszcza w sytuacji tych firm, które mają stosunkowo ograniczony budżet. Warto zdawać sobie sprawę jednakże o tym, że każdą ofertę należy najpierw wnikliwie przeanalizować, żeby stwierdzić, czy na pewno się opłaca.

Zobacz: komory szokowe.