Komory szokowego mrożenia służą do schładzania wprost po obróbce termicznej. Dzięki komorze takie schładzanie następuje bardzo szybko. W zgodzie z tym, co deklarują producenci takich urządzeń, schładzanie produktów następuje w czasie mniej więcej 90 minut.
Wtedy to można przemienić temperaturę potrawy z 70 do wręcz 3 stopni. Jeżeli już to niezbędne komora może zamrozić danie, by mogłoby dłużej przechowywane. Szacuje się, że po zamrożeniu gotowe dania można przechowywać kilka miesięcy. Istotne jest jedynie to, ażeby rozmrozić je dopiero wówczas, gdy będą spożywane. Po rozmrożeniu nie można ich już zamrozić ponownie. Tak jest także w przypadku deserów lodowwych. Dzięki schładzaniu lub mrożeniu szokowemu, produkty nie tracą ani wartości smakowych, czy odżywczych, ani wagi. W trakcie tradycyjnego chłodzenia lub mrożenia wyrobów, które trwa znacznie dłużej, bo mniej więcej 6 godzin ubytek wagi sięga może wynosić dosłownie do 10%. Wszystko przez proces parowania, który ponadto zachodzi. Komory szokowego mrożenia wykorzystywane są w firmach, które zajmują się przetwarzaniem żywności i produkcją gotowych dań. Dzięki temu, że proces schładzania w komorze szokowej jest tak szybko, można dzień w dzień wytwarzać niemałą ilość produktów. Zyskuje się także a przy tym miejsce, ponieważ każda partia żywności musi być schładzana maksymalnie przez 90 minut a potem już może trafić na magazyn. W ten sposób przygotowywane są produkty garmażeryjne, które sprzedaje się w postaci mrożonej, przykładowo. krokiety, pierogi. Komory szokowego mrożenia to urządzenia zaawansowane technologicznie. Dzięki nowoczesnej turnosprężarce, którą wykorzystują, są wysoce energooszczędne. Trzeba a dodatkowo pamiętać, że taka komora powinna być w odpowiedni sposób traktowana. Drzwi do komory powinny być w każdym momencie zamknięte. Można je otwierać jedynie na czas przenoszenia do niej towarów, które mają być schładzane. Jeżeli drzwi komory będą otwarte, ciepłe powietrze będzie się do niej przy tym dostawać. To sprawi większe zużycie energii przez komorę szokowego mrożenia.
Polecana strona: komory szokowego mrożenia.