środa, 21 lutego

Maszyny do zamrażania szokowego

Nie da się ukryć, że cały przemysł i branża gastronomiczna jest w teraźniejszych czasach bardzo mocno rozwinięta. Dzięki temu powstaje w wielu miejscach na całym świecie wiele restauracji i mamy nieograniczony dostęp do jedzenia w sklepach i marketach. Jeszcze ostatnio swego rodzaju problemem mogło być przechowywanie większej ilości jedzenia.

Jednak dzisiaj już takiego kłopotu nie ma, bo coraz częściej wykorzystuje się mrożenie szokowe. Najczęściej służą do tego komory szokowego mrożenia. Bez wątpienia wykorzystywane są w tym celu specjalne maszyny, które takie mrożenie umożliwiają. Muszą one koniecznie spełniać wszystkie wymogi sanitarne. Właśnie z tego względu, jeśli ktoś planuje zakup takiego urządzenia to zdecydowanie lepiej unikać tych najtańszych, bo na nieszczęście wówczas może okazać się, że nie spełniają one wszystkich założeń. Czym to grozi? W razie testom będziemy narażeni na płacenie wysokich kar, a tego prawdopodobnie każdy z nas chciałby uniknąć. A przy tym przy zakupie takich maszyn warto zwracać uwagę na to, by były one energooszczędne. Dzięki temu w zasadzie na każdym etapie mrożenia, niezależnie od temperatury nie będą pobierały na prawdę dużo prądu co ma znaczenie, jeśli chodzi o prowadzenie danej działalności. Warto mieć świadomość tego o tym, że poprzez dosłownie niesamowicie szybkie zamrażanie jedzenie zachowuje swój smak, zapach czy aromat. Przy klasycznym zamrażaniu wyroby na prawdę często tracą własne właściwości, a nawet ulegają uszkodzeniom mechanicznym. Korzystając z wcześniej wspomnianych komór zamrażania szokowego w zasadzie nigdy nie dojdzie do owej sytuacji, że na zamrażanym jedzeniu powstaną jakieś kryształki lodu. Na całość wygląda to w ten sposób, że im szybciej zamraża się określony produkt, tym nie gorzej zostanie zachowana jego struktura czy inne właściwości. Oczywiście wówczas także żywność jest zdecydowanie lepiej zabezpieczona. Wykorzystywanie z takich maszyn umożliwi nam na zaoszczędzenie wielkiej ilości miejsca w zakładach produkujących jedzenie, bo będzie można je omal natychmiastowo zamrażać.

Zobacz: schładzanie szokowe.