środa, 21 lutego

Mroźnia szokowa w restauracji-czy trzeba mieć

Mroźnia szokowa to urządzenie, które daje możliwość w szybki sposób obniżyć temperaturę żywności bez ubytku na jej wartościach odżywczych. W mroźni szokowej można umieszczać produkty wprost po gotowaniu, nawet gdy są jeszcze gorące. Zamrażają się tak szybko, że praktycznie nie tracą walorów smakowych.

Spadek temperatury do takiej, która jest pożądana następuje nawet w 90 minut. Takie mroźne wykorzystywane są na prawdę często w zakładach przetwórstwa żywności, np. w tych które produkują mrożonki owocowe i warzywne. Po segregacji produkty umieszczane są w mroźni pojedynczo tak, by każdy owoc lub właściwie każde warzywo zmroziło się osobno a potem pakowane w worki i w samochodach mroźniach przewożone do magazynów a potem z tych magazynów do sklepów. Cały ten proces przeprowadzany jest w rygorystycznych warunkach. Produkty wręcz na moment nie mogą się rozmrozić, ponieważ żadnej żywności nie można zamrażać ponownie. To mogłoby spowodować zatrucie pokarmowe lub co najmniej niestrawność u ludzi, którzy ażeby je w przyszłości kupiły i jadły. Takie mroźne wykorzystywane są również w fabrykach, w których produkuje się gotowe mrożone dania obiadowe. Należą do nich pierogi, kluski, pyzy, kopytka. Te jednakowo jak owoce zamrażane są jako pojedyncze sztuki a potem pakowane. Bez wątpienia cały proces przebiega taśmowo przy pomocy urządzeń. Nikt nie pakuje takich wyrobów ręcznie. Dzięki temu zmrożone są osobno a nie jako wielka bryła lodu. Gdy ktoś mrozi żywność, właśnie pierogi, czy krokiety w domu również powinien najpierw zamrozić je rozłożone na talerzu czy desce, a potem włożyć do woreczka i przechowywać zgodnie z zaleceniami dla poszczególnego rodzaju produktów żywnościowych. Mroźnie szokowe wykorzystywane są też przez firmy cateringowe, które przy ich pomocy schładzają produkty. Dzięki temu w późniejszym czasie po podgrzaniu nie wyglądają jak ugotowane poprzedniego dnia niemniej jednak jak świeżo zrealizowane. Dzięki temu, że spadek temperatury następuje bardzo szybko gotowe dania i półprodukty nie tracą na wartości i smakują jak świeżo przyrządzone.

Zobacz więcej: mroźnia szokowa.