środa, 11 grudnia

Jak uprawiać zioła

Ażeby urozmaicić potrawy przygotowywane na co dzień w kuchni, warto dodawać do nich świeże ekologiczne zioła. Znakomita większość z nich można kupić w doniczce i hodować na kuchennym parapecie. Warto zaopatrywać się w zioła w dobrych sklepach ogrodniczych.

Takie sadzonki będą silne, bo są wyhodowane z nasion dobrej jakości. Zioła zazwyczaj nie potrzebują specjalnej pielęgnacji. Trzeba pamiętać o regularnym podlewaniu i nie narażać ich na działanie mocnego słońca. Większość ziół podlewa się kilka razy w tygodniu. Nie gorzej, by ich ziemia ciut przeschła, niż gdyby miały być przelane. Słońce może sparzyć delikatne listki ziół. Bardzo dobrze jest zatem chronić je przed mocnym słońcem i mocnym wiatrem. Zioła wieloletnie trzeba przesadzać wczesną zimą do świeżej ziemi. Doniczkę należy wymieniać w każdym momencie na rozmiar większą. Przed przesadzeniem najlepiej jest podciąć roślinę, aby pobudzić ją w dodatku do wzrostu. Ziemia, w której rosną zioła jest uniwersalna, zatem nie trzeba nabywać specjalnego podłoża. Świeże zioła dobrze w komponują się w zdrowe sałatki. Do pomidorów będzie pasować bazylia w doniczce. Świeże listki dodają delikatnym pomidorom wyrazistego smaku. Z bazylii można zrobić również pesto, które będzie pasowało do makaronu. Bazylia może służyć też do dekoracji wielu dań, przykładowo. zup o konsystencji kremu. Bardzo podobnie do bazylii, na pesto nadaje się także pietruszka. Pietruszka w doniczce jest łatwa w uprawie. Nie powinno się jej w żaden sposób nawozić, wystarczy ją podlewać co drugi dzień i pamiętać o tym, ażeby w doniczce nie zalegała woda. Pietruszka ma specyficzny, cierpki smak, ale za to znajduje bogate użycie w medycynie ludowej. Wspiera odporność, zawiera wiele witaminy C. Pomaga również zredukować poziom cholesterolu. Dietetycy polecają dodawać ją do posiłków, bo wspiera proces odchudzania. Doniczkowe zioła nie tylko i wyłącznie będą poprawiać smak przygotowywanych dań, niemniej jednak także zdobić parapet albo balkon. Zioła mają szerokie wykorzystanie w kuchni i warto ich używać, ponieważ mają prozdrowotne właściwości.

Polecam: kolendra w doniczce.