Praca od dietetyka polega w głównej mierze na przygotowywaniu osobiście dopasowanych do potrzeb czy także problemów zdrowotnych pacjenta jadłospisów. Stąd też warto korzystać z przyszłościowych narzędzi, które pozwalają na szybkie oraz sprawne przygotowywanie diety z uwzględnieniem na przykład kaloryczności, ale również zawartości konkretnych składników takich jak witaminy minerały makro i mikroelementy, niemniej jednak także węglowodany białka czy też aminokwasy. Takim wyjściem jest program dla dietetyków, który świetnie sprawdzi się nie tylko i wyłącznie w pracy fachowego dietetyka, ale także specjalisty do spraw żywienia czy również trenera personalnego.
Warto nadmienić, że takie programy z powodzeniem wykorzystywane są również przez studentów dietetyki, którzy zapoznają się z zasadami związanymi z przygotowywaniem profesjonalnych jadłospisów.
Układanie jadłospisów w programach – co warto mieć świadomość tego?
Wykorzystywanie takich skryptów to przede wszystkim przyspieszenie procesu układania jadłospisów. Warto pamiętać o tym, że program dietetyczny to liczne funkcje, a zatem między innymi sposobność korzystania z bazy potraw oraz dań. Warto być świadomym o tym, że są tam uwzględnione nie tylko i wyłącznie kalorie, ale także wykaz poszczególnych składników pokarmowych przykładowo takich jak białka cukry czy również witaminy. Prócz tego, taki program daje również sposobność skorzystania z obowiązującej bazy towarów opublikowanej przez Instytut Żywności oraz żywienia, ale również możemy korzystać z tabeli wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw. Warto pamiętać również o tym, że taki program daje nam dostęp do bazy pacjentów, a zatem możemy zbudować archiwum wizyt, układanych jadłospisów, jak także wykaz naszych pacjentów. Dzięki takiej podstawie danych będziemy mieli dostęp do potrzebnych nam w pracy informacji. W dodatku, program do układania diet to też użycie miar domowych, przykładowo takich jak garść szklanka łyżeczka czy również kromka. Na uwagę zasługuje także fakt, że w takim programie wykorzystywane są normy żywieniowe zdefiniowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Dzięki temu organizowane przez nas diety będą w prawidłowy sposób zbilansowane pod kątem kaloryczności, niemniej jednak również dostosowane do obowiązujących norm.
Sprawdź: profesjonalny program dietetyczny.