By urozmaicić potrawy organizowane na co dzień w kuchni, warto dodawać do nich świeże zioła, które pochodzą z domowej uprawy. Nie należy mieć wielkiego ogrodu, ażeby taką założyć. Znakomita większość z nich można zakupić jako doniczkowe i hodować na kuchennym parapecie.
Warto zaopatrywać się w zioła w dobrych sklepach ogrodniczych. Takie sadzonki będą silne, bo są wyhodowane z nasion dobrej jakości i wolne od chorób, o które łatwo na roślinach z marketów. Zioła hodowane w domu na szczęście zazwyczaj nie potrzebują specjalnej pielęgnacji. Dlatego też tak wielu osób decyduje się na ziołowe ogrody. Herbata, do zrobienia, której posłużyła mięta w doniczce może smakować dużo lepiej niż ta ze sklepu. Jeżeli chodzi o pielęgnację ziół, trzeba pamiętać o regularnym podlewaniu i nie narażać ich na działanie mocnego słońca. Warto wybrać parapet na oknie skierowanym na wschód lub zachód. Południowe słońce będzie zdecydowanie za mocne dla pastelowych ziół. Większość ziół takich jak majeranek w doniczce podlewa się kilka razy w tygodniu, więc to perfekcyjne rośliny dla zapominalskich. Dużo lepiej, aby ich ziemia w nich ciut przeschła, niż gdyby miały być przelane, co mogłoby spowodować zgnicie korzeni roślin. Przelanie jest nieomalże identycznie niedobre, jak zbyt mocne słońce, które może na nieszczęście sparzyć delikatne listki ziół i sprawić, że roślina nie będzie rosła. Zioła wieloletnie trzeba przesadzać wczesną zimą do świeżej ziemi. Doniczkę powinno się wymieniać w każdej chwili na rozmiar większą, ale nie zbyt dużą. Przed przesadzeniem dobrze jest podciąć roślinę, aby pobudzić ją ponadto do wzrostu. Ziemia, w której rosną zioła jest uniwersalna, to najtańszy rodzaj podłoża. Świeże zioła dobrze w komponują się w zdrowe sałatki. Do pomidorów będzie pasować bazylia w doniczce. Świeże listki dodają delikatnym pomidorom wyrazistego smaku. Z bazylii można zrobić popularne na całym świecie pesto, które będzie pasowało do makaronu. Bazylia może służyć też do dekoracji wielu dań, np. zup o konsystencji kremu, najczęściej kremu pomidorowego.
Źródło: bazylia w doniczce.